BLAUWE VLINDER

Wie bepaalt… ben ik iemand… of niemand….

 

BLAUWE VLINDER

Wie bepaalt… ben ik iemand… of niemand….

Een voorstelling op een bijzondere locatie: de voormalige Commandantswoning op het terrein van kamp Westerbork. Deze woning was de plek van waaruit door de kampcommandant werd beslist of je mocht blijven of mee ging op transport: naar de concentratiekampen.

Een voorstelling over het proces hoe mensen zich laten beïnvloeden, zich identificeren met een groep of persoon, hun identiteit daar aan ontlenen en hun vrijheid in denken en ‘zijn’ inleveren.

Het multimediale locatietheater Blauwe Vlinder is speciaal geschreven voor deze bijzondere speellocatie: de met glas overkapte Commandantswoning. Het is een locatie waar de verbeeldingswereld van Geke Hoogstins samenkomt met de visualisatie van het verleden op een plek waar vrijheid, herinnering en verlies zo voelbaar aanwezig zijn.

Blauwe Vlinder is een multimediaal locatietheater waar op een bijzondere manier het thema ‘Vrijheid’ wordt verbeeld in zang, dans, live muziek en film, met respect voor de beladen historie van de locatie. Het publiek wordt meegenomen in het indringende verhaal van Blauwe Vlinder en kan het ervaren welke emoties op die plek van invloed zijn geweest op de loop van onze geschiedenis.

In het door Geke Hoogstins geschreven verhaal van Blauwe Vlinder is gekozen voor een sterk beeldend verhaal in muziek, theatraal spel, dans, film en beleving om zodoende het thema zichtbaar en invoelbaar te maken, zonder op enig moment een politiek standpunt in te nemen en met respect voor de historie van Westerbork en het sterk moreel beladen thema over de Holocaust.

Het verhaal sluit aan bij de visie van het Herinneringscentrum zoals dat tot  september  2019 beschreven stond, om ook jonge generaties te bereiken met nieuwe vormen van vertellen. Om het verlorene te ervaren, iets voelen dat er niet meer is. Een visie met vergezicht  waar theatermaakster Geke Hoogstins zich uitstekend in kon vinden, ook vanuit haar onderwijsachtergrond. Het pijnlijke besluit van de nieuwe directie om de voorstelling te schrappen heeft diepe impact gehad. Een bijzondere en prachtige creatie is aan de kant geschoven. U kunt de persberichten lezen op de nieuwspagina.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuws,  like dan onze   facebook pagina. 

Midden-Drenthe mag zich culturele gemeente van Drenthe noemen vanaf april 2019 tot en met oktober 2020.

Het thema is Vrijheid. Een thema dat verbindt en inspireert! Vrijheid is onmisbaar voor het beoefenen en beleven van kunst en cultuur.

Blauwe Vlinder was één van de highlights van het Culturele jaar. 

Wij betreuren dat de gemeente Midden Drenthe ook mede gedupeerd is door het besluit van het Herinneringscentrum.