LOCATIE

Wegens het niet spelen op het kampterrein van het herinneringscentrum Westerbork (zie nieuws) zal deze pagina binnenkort worden verwijderd. 

//blauwevlindertheater.nl/wp-content/uploads/2015/09/Overkapping-commandantswoning-Westerbork-onthuld.jpg
//blauwevlindertheater.nl/wp-content/uploads/2016/11/39467-1-e1512128877695.jpg
//blauwevlindertheater.nl/wp-content/uploads/2016/11/41773-1-e1512127351603.jpg
//blauwevlindertheater.nl/wp-content/uploads/2016/11/40846-1-e1512127335198.jpg

foto’s: Sake Elsinga (website Westerbork)

//blauwevlindertheater.nl/wp-content/uploads/2016/11/opnames.jpg

foto’s: Jethro Bijleveld (opnames promotiefilm oktober 2017)

Gezien de laatste ontwikkelingen zal deze pagina binnenkort worden vervangen.

LOCATIE

Het multimediale muziek&danstheater Blauwe Vlinder is speciaal geschreven voor de bijzondere speellocatie: de met glas overkapte commandantswoning op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Deze locatie is een bijzonder samenkomen van de verbeeldingswereld van Geke en de visualisatie van het verleden op een plek waar vrijheid, herinnering en verlies zo voelbaar aanwezig zijn.

De danstheatervoorstelling Blauwe Vlinder is geschreven nadat Geke Hoogstins een bezoek heeft gebracht aan deze locatie. Inspirerend was voor haar het glas: glazen grenzen, kunnen zien wat je niet kunt aanraken en voelen….  We zien het verleden maar kunnen het niet meer aanraken en veranderen…. Een glazen bolwerk waar het publiek doorheen kijkt van buitenaf…  Zoals we kijken naar de wereld waar mensen vrijheid wordt ontnomen…. We zien het maar kunnen er niet bij komen.

In het door Geke geschreven verhaal van Blauwe Vlinder is gekozen voor een sterk beeldend verhaal in muziek, theatraal spel, dans, film en beleving om zodoende het thema zichtbaar en invoelbaar te maken… Zonder op enig moment een politiek standpunt in te nemen en met respect voor de beladen historie van Westerbork en de Holocaust.

DE COMMANDANTSWONING

Alle barakken zijn van de plek, waar kamp Westerbork was, verdwenen, maar door een opmerkelijke speling van de geschiedenis is de woning van de kampcommandant blijven staan.

Bij de bouw van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork kwam op de hoek van het kampterrein een directeurswoning te staan. Eerst was dit het onderkomen van de leiding van het vluchtelingenkamp. Later was het de woning voor de Duitse kampcommandanten Gemmeker van het Judendurchgangslager Westerbork. Ook in de jaren van het Interneringskamp Westerbork (1945-1948) werd het bewoond door de leiding. Daarna woonden er particulieren, tot aan het overlijden van de laatste bewoonster in 2007.

De woning is een officieel rijksmonument. Vanwege de grote herin­neringswaarde is het pand van groot (inter)nation­aal cultuurhis­torisch belang. Het is ook van architectuur­his­torische betekenis door de bijzondere bouwstijl, het materiaalgebruik en de zeldzaam­heid. De villa is nog zo goed als oorspronkelijk, maar wel in slechte staat van onderhoud.

Om het pand te beschermen is een glazen overkapping geplaatst. Achterstallige beheerswerkzaamheden en de restauratie van de woning zijn wel uitgevoerd. Het uitgangspunt hierbij is dat recht gedaan moet worden aan de 80-jarige geschiedenis van het huis. Met behoud van het ontoegankelijke en raadselachtige van het gebouw wil Herinneringscentrum Kamp Westerbork de woning gebruiken voor activiteiten die invulling geven aan de betekenis van deze historische plek.

De grote museumvitrine is ontworpen door Oving Architekten en gebouwd door Bouwgroep Dijkstra-Draisma in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De overkapping is op 2 februari 2015 onthuld.

Deze locatie is het decor van de voorstelling. Het publiek zal buiten de overkapping zitten en om en in het beladen gebouw de voorstelling ervaren.

HERINNERINGSCENTRUM KAMP WESTERBORK

Kamp Westerbork is vooral berucht vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd en in gebruik genomen. Op 9 oktober 1939 kwamen de eerste 22 vluchtelingen aan in het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Duitse en Oostenrijkse Joden die op de vlucht waren voor de nazi’s. In de volgende maanden werden honderden vluchtelingen in het kamp ondergebracht. Vanaf 1 juli 1942 werd het kamp overgenomen door de nazi’s en was het kamp als Polizeiliches Judendurchgangslager Westerbork het vertrekpunt van meer dan negentig treinen naar Auschwitz, Sobibor, Theresientadt en Bergen-Belsen. Na de oorlog werd het een interneringskamp, een militair kamp en tussen 1951 en 1971 waren er Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen ondergebracht.

Meer dan 100.00 Joden hebben in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog ondervonden wat het betekende om hun vrijheid te verliezen. Ze werden uit hun vertrouwde omgeving weggerukt en opgesloten: eerst in kamp Westerbork en daarna werden velen gedeporteerd naar vernietigingskampen. Van de 107.000 uit Nederland gedeporteerde Joden, overleefden slechts 5000 de oorlog. 102.000 mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord.

//blauwevlindertheater.nl/wp-content/uploads/2016/11/logo-herinneringscentrum-WB.jpg

Voor meer informatie over het herinneringscentrum kunt u hier naar de website.